Foto modeliais tapusios kidulietės apie projekto įmantrybes

Foto: A.Ufartas

Foto: A.Ufartas

Visą vasarą parodai „Ryškiausi vasaros žiedai“ fotografavęs Andrius Ufartas moters dienos proga kviečia savo rinktinius modelius į parodos pristatymą. Kidulių seniūnijos merginų ir moterų portretai žiūrovus stebins ne tik prieš objektyvą sužydėjusių moterų grožiu, bet aplinka, kuri paslaptingai atskleidžia jo gimtojo krašto grožį. Kūrybinei laisvei šių vasaros atostogų metu atsidavęs fotografas džiaugiasi, kad jo eksperimente dalyvauti sutiko net 18 merginų. Visos jos savaip ypatingos, bet visos vienodai nuoširdžiai jaudinasi prieš parodos atidarymą Kidulių dvare.

Ieva Laskevičienė pati pirmoji pasisiūlė dalyvauti A. Ufarto projekte. Mat jis jau ne kartą fotografavo jos šeimą, todėl moteris tikina kito fotografo net neieškosianti. „Tai buvo vienas įsimintiniausių praėjusios vasaros nuotykių,“ – tikina šypsodamasi jaunoji mama. „Gera nuotaika, jokios įtampos ir 100% pasitikėjimas fotografu,“ – vardija Ieva gerų rezultatų recepto ingredientus. Būtent dėl pasitikėjimo A. Ufartu į projektą ji įsuko ir savo draugę Editą. „Puikiai praleidome laiką fotografuojantis ir gavome puikų rezultatą. Pasitaikė išties palankus oras, todėl, geros nuotaikos pagautos, vasaros maudynių sezoną pradėjome anksčiau. Dėl stiproko vėjo irkluoti buvo sunku, nors gal ir dėl to, kad mes nepratusios – žvejybinius atributus skolinomės iš mylimų vyrų, tai tik guminiai batai verčia šypsotis prisiminus vasarą,“ – pasakoja Edita Briedytė.

Dar viena jauna mamytė – Reda Miliūnienė dega nekantrumu: „Didžiuojuosi mumis visomis. Mes tokios gražios! Taip ilgai laukėme ir sulaukėme.” Kartu su ja projekte dalyvavusi draugė Milda Saročkienė prisipažįsta, kad ir pirmųjų rezultatų jos laukė su ne mažesniu nekantrumu: „Juk tiek stengėmės pozuodamos! Nebuvo šilta, o mudvi tik su lengvučiais, rytietiškais sceniniais kostiumais… Įdomu, kaip viskas atrodys parodoje.“ Itin džiugi ir egzotika kvepianti fotosesija nepraėjo be nuotykių. Andrius Ufartas pats juokiasi prisiminęs, kaip mažu virtuviniu peiliuku „šienavo“ pakrantės žoles, trukdančias fotografuoti. Moterys paliko jam peiliuką, kaip suvenyrą, tačiau daiktas – praktiškas, todėl pasitarnavo dar porai fotosesijų ekspromtu sugalvojus pririnkti lauko gėlių.

Kristina Barauskaitė – jauniausia iš fotografuotų merginų. „Fotosesija paliko didžiulį įspūdį, nes pirmą kartą teko pozuoti profesionaliam fotografui. Iš pradžių maniau, kad tai visiškai paprasta, bet taip nebuvo,“ – atvirauja mergina, – „Svarbiausia, kad buvo smagu, o ir patirtis tikrai įdomi.“ Kad pralaužti ledus buvo sunku neslėpė ir A. Ufartas, tačiau kiekvienas sudėtingesnis atvejis –iššūkis jam pačiam. „Paskandinęs“ Kristiną aukštoje pievoje, jos mergaitišką drovumą jis pavertė privalumu. Gėle tarp gėlių tapo ir Milda Banaitytė. Važiuojant pro javų lakuose sužydusias rugiagėles fotografui kilusią mintį ji padėjo įgyvendinti dar būdama šviesiaplaukė-mėlynakė. „Manau, kad projekto idėja tikrai gera. Dirbti su Andriumi buvo labai paprasta – vien teigiamos emocijos. Gera būti šios parodos dalimi, o ir nuotraukos labai gražios,“ – džiaugiasi mergina.

Pirmuoju krikštu patenkinta liko ir Ieva Rogačiūtė: „Praėjusią vasarą net nemaniau, jog gali pasitaikyti proga pabūti foto modeliu, o dabar atsidūrusi prieš profesionalo objektyvą jaučiuosi drąsiau – jau turiu šiek tiek patirties.“ Ieva puikiai atsimena, kaip teko šypsantis kęsti nakties šaltį, gaudyti besileidžiančią saulę klausantis baisių istorijų ar sustingus stypsoti ant pirštų galiukų dėl gero kadro. „Smagu, kad atsiranda kūrybingų, darbščių žmonių, kurie sugeba paprastus dalykus paversti kažkuo ypatingais ir patraukliais,“ – džiaugiasi Ieva ir didžiuojasi, kad tapo šio projekto dalyve. Inga Būblaitytė taip pat labiausiai džiaugiasi netikėtai įgyta patirtimi: „Šis projektas suteikė galimybę įsijausti į modelio kasdienybę, pamatyti save kitomis akimis, suvokti, kad atsidavus fotografo valiai tampi meno kūrinio dalimi. Dar kartą įsitikinau, kad grožis reikalauja aukų: dėl geros nuotraukos galima iškęsti šaltį, drėgmę, uodus ir kitus nepatogumus. Žinoma, tos kančios lieka už kadro.“

„Vos pamačiusi Andriaus pasiūlymą panorau dalyvauti, bet kurį laiką nedrįsau pasisiūlyti – juk niekuo nesu ypatinga,“ – dabar pati iš savęs juokiasi Giedrė Undraitytė. Su žemėlapiu į laukus paleista mergina išties visai nebuvo pasimetusi, mat fotosesija vyko jos senelio gimtinėje, kur jos šaknys, nors dabar ten tik javų laukas. „Darbinis procesas buvo įdomus ir netikėtas. Po ilgų diskusijų Andrius sumanė idėją, kuri man tiko 100%. Nebuvau ypatingai pasiruošusi, bet atsidūrėme kaimynystėje ir ekspromtu suderinome smulkmenas. Galbūt todėl rezultatas mane labai maloniai nustebino,“ – pasakoja ji. Giedrė tikisi, kad paroda suburs kiduliečius ir primins, kad visi yra ypatingi. „Labai smagu, kad Andrius taip vertina savo gimtinę ir savo idėjomis skatina visus mus didžiuotis tuo, kokie esame ir iš kur esam kilę.“

„Labai patiko pati projekto idėja, kad viskas apie Kidulius. Esu gan patriotiška, todėl tikiuosi, kad tokių projektų bus daugiau,“ – šypsosi Silvija Dvilaitytė. Ji su didžiausiu džiaugsmu pasikvietė ir geriausią draugę Giedrę Augustaitytę. „Supratau, kad būtinai reikia prisijungti. Matau vis gražėjančius ir jaunėjančius Kidulius. Ir žmonėmis, ir idėjomis,“ – džiaugiasi mergina pokyčiais tėviškėje. „Esu labai savikritiška, bet rezultatai pralenkė lūkesčius – nuotraukas žiūrėjau išsižiojusi,“ –  prisipažįsta Silvija. Ji pasakoja, kad modelio vaidmuo jai nebuvo lengvas, o ir motociklą stumdyti – ne juokai, todėl teko pavargti: „Nerealiai praleidome laiką! Andrius tikrai sugeba sukurti tokią lengvą atmosferą…“ Silvija su drauge fotografavosi prie jos tėčio restauruoto motociklo. Jis pats visas dvi valandas stebėjo darbo procesą ir nuoširdžiausiai nustebo, kai A. Ufartas smagiai leptelėjo, jog jam reikalinga tik viena nuotrauka. Veikiausiai, toks fotografo kruopštumas ir sugundė patį V. Dvilaitį papozuoti išpildant kitą A. Ufarto idėją.

Vilma Skaisgirytė su drauge Simona Žemaityte taip pat nė akimirkos nedvejojo pamačiusios A. Ufarto pasiūlymą. Jų fotosesija lietuje įsimintina tuo, jog lyti nustojo, kol buvo pasiruošta darbui, todėl lietus buvo „suorganizuotas“ tiesiai iš Nemuno. „Šokti, kai vanduo tiesiog purškiamas į veidą buvo tikrai sudėtinga,“ – aiškina mergina. Nepaisant visko, ji džiaugiasi, kad pavyko sudalyvauti ir kad dalyvavo vien kidulietės. „Andrius  – nuostabus fotografas. Buvo labai malonu su juo dirbti. O dar jo atsidavimas gimtam kraštui… Tokių žmonių dabar nėra daug,“ – sakė Vilma pasakodama, kiek skirtingų kostiumų ir vietų išbandė jos su draugėmis šokėjomis ieškant geriausios kompozicijos parodai.

Fotografo Andriaus Ufarto sumanyto ir įgyvendinto projekto dalyvės ypatingos ne tik tuo, kad yra gražios. Svarbiausia, kad jos išdrįso rizikuoti, o rezultatai jau kalba patys už save. Nuostabu tai, kad užuot sėdėjusios namuose ir užsibarikadavusios nuo pasaulio šeimyniniais rūpesčiais, jos mielai prisidėjo prie iniciatyvos sukurti Kiduliams šį tą unikalaus. A. Ufartui pasitelkus kūrybiškumą, nuotraukose moterys užfiksuotos skirtinguose, gal kiek ne kasdieniškuose vaidmenyse, tačiau visas vienija ta pati idėja: moterys – kaip gėlės, kurios pražysta gražiausias žiedais, vos tik įdedama pastangų. Paroda „Ryškiausi vasaros žiedai“, skirta moters dienai, visą mėnesį nuo kovo 5 dienos bus eksponuojama Kidulių dvare.

Parengė Monika Būblaitytė

Jums taip pat patiktų