Turizmui Kiduliuose įšalas negresia
Vėstantys orai tikrai ne priežastis užsibarikaduoti namie. Priešingai, pats geriausias būdas kovoti su žiemišku snauduliu – įdomi veikla ir nauji įspūdžiai. Kiduliuose įsikūrusi vyninė-kavinė „Vilkenta“ visada turi, ką pasiūlyti. Praėjusį šeštadienį čia vėl vyko jauno vyno degustacija. Šįkart su stipriu, aristokratišku prieskoniu.
Neoficiali vyndarių-mėgėjų grupė iš visos Lietuvos kasmet kur nors susirenka ragauti ir vertinti metų derliaus, o šiemet nusprendė susipažinti su garsiuoju pienių vyno meistru, todėl galutiniu tašku pasirinko Kidulius. Anapus Nemuno aplankę keletą žymių Jurbarko rajono vietų, pilni įspūdžių, truputį sušalę ir atsilikę nuo tvarkaraščio svečiai sugūžėjo į vyninės salę. Čia jų laukė ne tik pats šeimininkas Juozas Vilkenis, bet ir visa Kidulių dvaro svita.
Vyndarys pristatė degustatoriams keturis populiariausius iš savo gaminamų vynų. Jie sukėlė ne tik liaupsių, bet ir labai specifinių klausimų. J. Vilkenis buvo tiesiog priverstas išsamiau papasakoti apie vyno gaminimo specifiką, pilstymo ypatybes ir brandinimo etapus.
Įsivažiavusią dalykinę diskusiją pertraukė nuobodžiauti pradėjusios dvaro ponios, kurios pas vyndarį svečiavosi pirmą kartą ir nėra pratusios prie ilgų šnekų, tik labai pamėgusios jo gaminamą vyną. Jos sužavėjo svečius teatrališku pasirodymu. Skaitė eiles, komentavo jas XIX a. pabaigoje madinga maniera, kuri šiuolaikiniame kontekste jau kiek juokinga, o štai šokiai atrodo labai rimti ir elegantiški. Kaip tikina šokių kolektyvo vadovė Irma Svetlauskienė, to meto šokiuose svarbu ne tik judesio tikslumas, bet ir karališka laikysena ar drabužiai. Stebėti šokėjas tikrai nebuvo nuobodu, jos buvo puikiai įsijautusios į istorinių apylinkės kilmingųjų vaidmenis. Galiausiai, svečiai buvo pakviesti į šokių aikštelę ir išmokyti esminių žingsnelių.
Vakaras baigėsi tuo, kuo ir prasidėjo – vynu. Svečiai degustacijai atsivežė net devynis savo gaminamus vynus. Jie liko patenkinti patyrusio vyndario įžvalgomis, o Juozas Vilkenis džiaugėsi galimybe pabendrauti su vyndaryste taip aistringai besidominčiais žmonėmis, praplėsti ir savo akiratį. Nelieka abejonių, kad toks susitikimas praturtino abi puses. Ne vienas Kidulių krašto vyno butelis iškeliavo su svečiais į Lietuvą, o kraštiečius vyndarys kviečia apsilankyti nors ir dabar. Jei karšto serbentų vyno ir esate ragavę, tai karštas pienių vynas tikrai nustebins šildančiais vasaros aromatais, kai už lango jau sukasi pirmosios snaigės.
Parengė Monika Būblaitytė
Naujausi komentarai